Security in a Box - Безбедност во кутија

This guide is no longer being maintained

Безбедност во кутија е водич за дигитална безбедност за активисти и бранители на човековите права во целиот свет.

Ако сакате да дознаете повеќе за дигиталната безбедност, Водичи за тактики ги опфаќаат основните принципи, вклучувајќи и совети за тоа како да ги користите друштвените мрежи и мобилните телефони побезбедно. Водичи за алатки нудат инструкции чекор-по-чекор што ќе ви помогнат да ги инсталирате и користите најнеопходните услуги и софтвер за дигитална безбедност.

Водичи за заедници се фокусираат на конкретни групи луѓе - понекогаш во одредени региони - кои се соочуваат со сериозни дигитални опасности. Водичите содржат прилагодени совети за алатки и тактики кои се релевантни за потребите на овие конкретни групи.

Безбедност во кутија е заеднички проект на [Front Line Defenders] (https://www.frontlinedefenders.org/) и [Tactical Technology Collective] (https://tacticaltech.org/), развиен во соработка со глобална мрежа од илјадници активисти, обучувачи и експерти за дигитална безбедност.

Тактики

These tactics guides cover digital security basics and identify tools related to each topic

Windows

Step-by-step guides on digital security tools for Microsoft Windows

Android

Step-by-step guides on digital security tools for Google Android

Web

Guides to web-based services and using social networks safely