Tor - Дигитална анонимност и заобиколување на интернет-филтри

Updated 1 August 2014

This guide is no longer being maintained

:Introduction

Почетна страница

https://www.torproject.org

Системски барања

 • Сите верзии на Windows (XP или понова)
 • Интернет-врска

Верзија што се користи во ова упатство

 • Tor Прелистувач: 3.5.3

Последна преработка на ова поглавје

 • Март 2014

Лиценца

Задолжителна литература

Што ќе добиете::

 • Можност да го сокриете вашиот дигитален идентитет од веб-страниците кои ги посетувате
 • Можност да ги сокриете вашите интернет-дестинации од давателите на интернет-услуги (ISP) и други механизми за набљудување
 • Можност да избегнете интернет-цензура и правила за филтрирање

Други програми компатибилни со GNU Linux, Mac OS и Microsoft Windows:

Клиентот Tor за анонимност на мрежата е достапен за оперативните системи GNU Linux, Mac OS и Microsoft Windows. Tor е најпрепорачаната и најригорозно тестираната алатка која ја одржува приватноста и безбедноста на вашите интернет-активности. Но исто така би сакале да наведеме и некои други препорачани решенија:

 • Riseup VPN е бесплатен Virtual Private Network (VPN) прокси-сервер за Linux, MAC, Android и Microsoft Windows.
 • Psiphon3 е бесплатна комерцијална Виртуелна приватна мрежа (VPN) решение за Microsoft Windows и Android OS
 • Dynaweb FreeGate е бесплатна прокси-алатка за Microsoft Windows.
 • Your Freedom е комерцијална прокси-алатка која исто така нуди бесплатна (иако побавна) услуга. Достапна е за Linux, Mac OS and Microsoft Windows.

:Installation instructions

1.1 Нешта што треба да ги знаете за оваа алатка пред да започнете

Tor е софтверска алатка дизајнирана да ја зголеми приватноста и безбедноста на вашите интернет-навики и активности. Го маскира вашиот идентитет и прелистување на интернет-содржини од многу различни форми на набљудување/следење на интернет. Без разлика дали анонимноста ви е важна или не, Tor може да биде корисен како безбеден начин на промовирање слобода на интернет, избегнување на цензурата и електронските ограничувања така што ќе можете да пристапите до или да објавувате блогови и вести.

Tor ја штити вашата анонимност пренасочувајќи ги комуникациите преку дистрибуирана мрежа на сервери кои се администрирани од волонтери низ целиот свет. Ова ги спречува сите, кои можеби ја набљудуваат вашата интернет-врска, да дознаат кои страници ги посетувате, и ги спречува тие страници да ја следат вашата физичка локација. Што се однесува на Tor самите администратори на прокси-сервери, некои од нив можат да откријат дека го користите Tor, а други можат да откријат дека некој пристапува до страниците кои сте ги посетиле, но ниту еден од овие нема да ги открие и двете работи.

Тор, исто така, презема чекори за да криптира комуникација во и преку својата мрежа, но оваа мерка не може да се прошири на целиот пат до веб-сајт кој испраќа или прима содржини преку не-енкриптирани канали (т.е., не обезбедува https пристап). Сепак, предност за користење на Tor кога се пристапува кон овие сајтови е тоа што Тор може да ја обезбеди вашата комуникација до чекор меѓу последните Tor сервери и не-сигурен сајт. Ова ја ограничува можноста да се интервенира на содржината на тој последен чекор.

Tor Пакетот за Прелистување се состои од софтверот Tor и модифицирана верзија на Firefox прелистувачот, кој е дизајниран за да обезбеди дополнителна заштита додека го користите. Пакетот на прелистувачот исто така вклучува NoScript и HTTPS-Everywhere додатоци.

Забелешка: Постои компромис помеѓу анонимноста и брзината. Бидејќи Tor користи анонимно прелистување префрлувајќи го Вашиот сообраќај преку сервери и компјутери на волонтери на различни места на светот, брзината сигурно ќе биде помала во споредба со другите прелистувачи.

Дефиниции:

 • Премостувачко Реле: Премостувачкото реле е Tor сервер кој не е јавен. Ако изберте да го користите премостување, серверот може да ви овозможи пристап до Tor мрежата дури и ако Tor е блокиран во Вашата земја.

 • Port (Порта): Во ова поглавје, порта е точка на пристап преку која софтверот комуницира со услуги кои работат на други мрежни компјутери. Ако еден УРЛ, како www.google.com, ви ја дава „уличната адреса“ на една услуга, а потоа портата ви кажува која „врата“ да ја користите штом стасате до правилната дестинација. Кога прелистувате содржини на интернет, типично ја користите портата 80 за несигурни страници (http://mail.google.com) и портата 443 за сигурни (https://mail.google.com).

 • Proxy (Прокси): прокси е софтвер-посредник кој работи на компјутерот, во вашата локална мрежа или некаде на друго место на интернет, кој помага да ја пренесете вашата комуникација кон нејзината крајна дестинација.

 • Route (Патека): патека е комуникациската врска на интернет помеѓу компјутерот и серверот-дестинација

Како да го отпакувате пакетот на прелистувачот Tor

2.0 Како да го отпакувате пакетот на прелистувачот Tor

Tor Прелистувачот е модифицирана верзија на Firefox која ќе ви обезбеди се што треба да пребарувате на интернет анонимно. Овој пакет не бара инсталација; едноставно треба да се отпакуваат и да ги стартувате.

За да го отпакувате пакетот на прелистувачот Tor, треба да ги следите следните чекори:

Чекор 1. Два пати кликнете на ; може да се појави дијалог-рамката Open File - Security Warning. Ако тоа се случи, кликнете на (Стартувај) за да го активирате прозорецот: Ќе се појави Екран за избор на јазикот

Слика 1: Екранот за избор на јазикот

Изберете јазик од паѓачкото мени и кликнете на копчето OK за да го активирате прозорецот подолу. Choose the language from the pull-down menu and click OK button to activate window below.

Чекор 2: Изберете локација за да се отпакува Tor Прелистувачот

Забелешка: Пакетот на прелистувачот Tor не се инсталира автоматски на патеката (директориум) C:\Program Files, за разлика од поголемиот број од инсталациски процедури за нашите препорачани алатки.

Важно: Пакетот на прелистувачот Tor можете да го инсталирате и користите од УСБ-меморија. Ова може да ви помогне да го скриете фактот дека го користите Tor на компјутерот.

Или кликнете на (Отпакувај) за да ја прифатите стандардната папка или кликнете на за да го активирате прозорецот Browse For Folder (Пребарај папка) на следниот начин:

Слика 2: Прозорецот Browse for Folder (Пребарај папка)

Чекор 3. Кликнете на за да почне да се отпакува Tor Прелистувачот. Откако ќе заврши ќе се пприкаже екран кој потврдува дека Tor Прелистувачот е инсталиран и опционално да се стартува.

Слика 4: Процесот на отпакување заврши успешно

Имајте на ум дека опцијата Стартувај го Tor Прелистувачот е избран на екранот погоре. Откако ќе кликнете на копчето Finish, Tor Прелистувачот ќе стартува автоматски.

Во овој пример, откако завршил процесот на отпакување, пакетот на прелистувачот Tor ќе се појави на Desktop во папка наречена Tor Прелистувач. За да го користите Tor Прелистувачот во секое време само два пати кликнете на in this folder.

Слика 5: Tor Прелистувачот отпакуван во директориумот на Desktop

Успешно ја комплетиравте инсталацијата на пакетот на прелистувачот Tor.

Како да пристапите до интернет користејќи ја мрежата на Tor

3.0 Како да се поврзете на мрежата на Tor

Првиот пат кога ќе го стартувате Tor Прелистувачот ќе ви биде побарано да изберете како ќе пристапите на интернет:

 • Директен пристап: Оваа опција треба да биде избрана ако вашиот пристап до интернет не е ограничен и ако користењето на Tor не е блокиран, забранет или да се следи каде и да сте

 • Ограничен пристап: Оваа опција треба да биде избрана ако вашиот пристап до интернет е ограничен или ако користењето на Tor е блокирано, забрането или се следат каде и да сте.

Овие поставки може да се менуваат во било која фаза од внатрешноста на Tor прелистувачот без да се ре-инсталира софтверот. Ова можеби ќе треба да се направи ако ситуациите во вашата локација се променат или ако сте во посета на друга земја.

Кој било подоцнежен момент кога ќе почнете со Tor прелистувачот ќе ве поврзе со Tor мрежата без дополнителни конфигурации.

3.1.1 Како да се поврзете на мрежата на Tor - Директен пристап

За да се поврзете на мрежата на Tor, треба да ги следите следните чекори:

Чекор 1: Пронајдете до папката Tor Browser, а потоа два пати кликнете за да го активирате прозорецот:

Слика 1: Панелот со поставувања на Tor мрежата

Чекор 2: Кликнете на копчето со што ќе се отвори прозорец на Tor статус кој ви го покажува напредокот, и софтверот како се поврзува со Tor мрежата.

Слика 2: Прозорецот со Tor Статус, покажувајќи го напредокот на врската

Неколку моменти подоцна, Tor прелистувачот ќе активира нов прозорец на прелистувачот кој го прикажува следниов екран:

Слика 3: Tor Прелистувачот; успешно е поврзан на Tor мрежата

Сега можете да пребарувате на интернет со заштитата на Tor мрежата.

Забелешка: Секој пат кога ќе стартува Tor Прелистувачот, тој автоматски ќе го отвори прозорецот Tor Статус (слика 2), пред да стартува Tor Прелистувачот (Слика 3).

3.1.2 Како да се поврзете на мрежата на Tor – Ограничен пристап##

Ако живеете во област каде што директниот пристап кон Tor мрежата, како што е опишано погоре, не е можен или ризичен, можете да го конфигурирате Tor да се обиде и да избегне пречки што се на местото.

Чекор 1: Одете до папката Tor Browser, а потоа со два пати кликнете на да го активирате следниов прозорец:

Слика 4: Панелот со поставувања на Tor мрежата

Чекор 2: Кликнете на копчето кое ќе отвори нов прозорец. Ќе ви бидат поставени три кратки конфигурациски прашања за да ви помогнат да пристапите на Tor мрежата.

Прашање 1: Прокси пристап; Ако ви е потребно да пристапите на интернет преку прокси штиклирајте Да и потоа кликнете . Ако не користите прокси проверка кликнете Не и потоа притиснете .

Ако сте одбрале Да погоре, внесете ги вашите поставувања за прокси на следниот екран. Ако не ги знаете вашите поставувања за прокси, проверете ги вашите регуларни поставувања на прелистувачот. Во Firefox можете да ги најдете во Опции> Напредно> Мрежа табот во секцијата Поставки за поврзување. Во другите прелистувачи може да се погледнете во Интернет Опции. Користете ја функцијата за помош во рамките на вашиот прелистувач за понатамошна помош.

Слика 5: Екранот со Поставувања за прокси

Прашање 2: Ограничени пристаништа; Ако пристапувате на Интернет преку огнениот ѕид што само што овозможува пристап преку одредени порти, на пример порта 80 или 443 за прелистување на веб, одберете Да и притиснете а да ги конфигурирате портите, во спротивно одберете Не и притиснете .

Слика 6: Екранот со конфигурација за ограничување на Портата

Прашање 3: Цензурирана Интернет конекција; Ако живеете во земја која активно го блокира или следи Tor сообраќајот може да го конфигурирате Tor прелистувачот да користи премостување кој ќе го прикрие фактот дека користите Tor.

Откако сте кликнале по второто прашање ќе се прикаже екран кој ќе ви овозможи да залепите премостени адреси. Видете го делот Добивање на премостени адреси за инструкции за стекнување на премостени адреси.

Слика 7: Екран со конфигурација на Tor премостување

Откако ги додадовте премостените адреси кликнете на за да се заврши вашата конфигурација и се поврзете на Tor мрежата.

Слика 8: Прозорец со Tor Статус, кој го покажува напредокот на конекцијата

Неколку моменти подоцна, Tor прелистувачот ќе активира нов прозорец на прелистувачот кој го прикажува следниот екран:

Слика 9: Tor Прелистувачот; успешно е поврзан со Tor мрежата

Сега можете да пребарувате на интернет со заштитата на Tor мрежата.

Забелешка: Секој пат кога ќе го стартувате Tor Прелистувачот, автоматски ќе се отвори прозорецот со Tor Статус (слика 8), пред да го стартувате Tor Прелистувачот (слика 9).

3.2 Реконфигурирајте го пристапот до Tor мрежата

Во која било фаза, ако ви треба пристап до Tor мрежата на поинаков начин, на пример, ако сте патувале во една земја во која е блокиран Tor, можете да ги обновите вашите поставувања во прелистувачот. Кликнете на иконата и изберете Отвори ги поставките на мрежата.

Слика 10: Опции на Tor Прелистувачот

Ќе ви се прикаже нов прозорец (слика 11), кој ќе ви овозможи да го промените начинот на кој Tor прелистувачот пристапува на Интернет. Одберете ги опциите на кои сакате да ги менувате нивната поставувања. Откако ќе бидете задоволни со промените притиснете и рестартирајте го Tor прелистувачот.

Слика 11: Опции на Tor Прелистувачот

3.3 Добивање на премостени адреси

Со цел да го конфигурирате Tor Прелистувачот за да користите Премостувања ќе треба да добиете премостени адреси. Постојат два главни начини за тоа да може да го направите:

Е-пошта:

За да добиете премостувања преку е-маил, ќе ви треба или Gmail или Yahoo е-мејл сметка. Испрати е-маил на bridges@bridges.torproject.org со наслов Добиј мостови. По неколку минути ќе добиете е-маил со 3 наведени премостувања и некои дополнителни детали.

Слика 12: Е-мејл со наведени премостувања наведени

Веб страна

Доколку вашиот пристап не е целосно ограничен може да бидете во можност да добиете Бриџ(премостени) адреси од веб-сајтот на Tor со посета на https://bridges.torproject.org/

По отворањето на веб-страната, ќе треба да извршите три чекори:

 • Кликнете

 • Кликнете

 • Пополнете го кодот captcha и притиснете

Откако сте го внеле кодот captcha правилно ќе ви се прикаже со три премостени адреси

Слика 13: Премостени адреси добиени преку веб-сајтот Tor проект

Забелешка: Базата на податоци на премостувања е дизајниран за да спречи некој лесно да ги научи сите адреси на премостувања. На прв поглед, се чини дека ви ги дава истите премостувања секој пат. По некое време, сепак на крајот обезбедува нови адреси.

Откако сте ги добиле премостените адреси копирајте ги од областа на прозорецот како на Слика 7: екран со Tor конфигурација на премостувања или Слика 11: Tor Опции за прелистување.

Користење на Tor прелистувачот

4.0 Користење на Tor прелистувачот

Tor прелистувачот е дизајниран за да биде многу лесен за употреба, всушност, ако сте запознаени со користењето на веб прелистувачите ќе бидете во можност да го користите Tor прелистувачот како што е изменетата верзија на Firefox за дополнителни приватности и безбедности.

Забелешка: Како што Tor Прелистувачот е дизајниран за да ја штити приватноста, конфигуриран е да не ги зачувува било кои информации на вашиот хард диск или USB стик. Ова значи дека кога ќе го затворите Tor прелистувачот цела ваша историјата на прелистување е заборавена.

4.1 Дополнителна проверка дали Tor прелистувачот работи

Како и со било кој софтвер за заобиколување се препорачува да се извршат едноставни независни тестови за да се потврди дека Tor прелистувачот работи, со пристапување на било која веб-страна која ќе се обиде да идентификува каде сте бизирано на IP адресата од која ја посетувате страната.

Постојат голем број на бесплатни веб-сајтот кои го прават ова, како што се: check.torproject.org, iplocation.net, ip2location.com, whatismyipaddress.com, итн. Ако имате пристап до овие веб-сајтот директно, без користење на Tor прелистувачот или други алатки за заобиколување кои треба да ја прикажуваат твојата вистинска IP адреса и да обезбедат повеќе или помалку точни физички локации за вас. Меѓутоа, ако пристапувате до овие веб-страни со користење на Tor прелистувач или други алатки за заобиколување локацијата и IP адресата треба да бидат различни.

Слика 1: Firefox (горе) и Tor прелистувачот (долу) на ист компјутер прикажува Tor статус и различните IP адреси

4.2 Како да создадете нов идентитет

Можете да создадете нов идентитет на вашиот интернет пребарувач. Ова значи дека нов сет на случајни Tor прокси сервери ќе бидат избрани за да ги користите. Ова ќе направи да се чини дека доаѓате од различни локации на веб серверите. За да го направите ова, кликнете на и изберете нов идентитет од менито. Tor прелистувачот ќе се затвори, пречистувајќи ја историјата на прелистување и колачиња, и рестартира. Откако ќе се рестартира прелистувачот можете да ја проверите вашата нова локација, како што е опишано погоре во делот 4.1.

Слика 2: Избор на нов идентитет од TorButton менито

4.3 Овозможување на додатокот NoScript

Tor прелистувачот доаѓа со NoScript пре-инсталиран додаток. NoScript дополнително може да ве заштити од малициозни сајтови и од протекување на вашиот вистински идентитет преку извршување на скрипти во вашиот Tor прелистувачот, сепак NoScript е оневозможен стандардно во Tor прелистувачот па оваа дополнителна заштита не е на располагање.

Ако сакате да возможите дополнителна заштита дозволена од NoScript, може да се вклучи со отворање на менито NoScript и кликање на Забрани Скрипти глобално, а потоа конфигурирање на различни опции кои ги нуди.

Ви препорачуваме да прочитате повеќе за NoScript во FireFox поглавјето.

Слика 3: Овозможување на NoScript со избирање на опцијата Забрани Скрипти глобално (препорано)

4.4 Надградување на Tor Прелистувачот

Во поглавјето упатства за користење 1.4 ние објаснуваме колку е важно е да се задржи вашиот софтвер ажуриран, Tor прелистувачот не е исклучок. Кога надградбите се достапни, следниот пат кога ќе го стартувате Tor прелистувачот ќе ви биде прикажано известување дека вашиот интернет пребарувач е застарен (слика 4) и ќе ви биде наложено да кликнете и изберете Превземи ажурирања за Tor прелистувачот. Ќе бидате одведени на веб-страната Tor проект, каде можете да го добиете најновото издание. Штом ќе го преземете можете да го следите овој водич за да инсталирате ажуриран Tor прелистувач.

Слика 4: Tor прелистувачот покажува дека надградбата е достапна

Најчесто поставувани прашања и одговори за Tor прелистувачот

5.0 Најчесто поставувани прашања##

Tor е прекрасно управуван и ригорозно тестиран софтвер. Мрежата на Tor се користи од илјадници луѓе низ целиот свет, а постојаните подобрувања ја прават сè побезбедна и постабилна. Иако објаснувањата во ова поглавје може да изгледаат комплексни, во повеќето случаи нема да морате да читате повеќе во секција 3.1.1. Како да се поврзете на мрежата на Tor - Директен пристап за Tor да работи правилно

: Зошто треба да го користам Tor?*

: Добро прашање. Tor е одлична алатка ако сакаш да ја заобиколиш цензурата на интернет за да пристапиш до одредени веб-страници. Исто така е згодно ако не сакаш твојот давател на интернет-услуги (ISP) да знае кои веб-страници ги посетуваш, или ако не сакаш тие веб-страници да ја знаат твојата локација или татковина.*

: Кога го стартувам Tor прелистувачот, дали сите други програми комуницираат анонимно преку Tor мрежата?*

: Не, многу е важно да се запамети дека мора да пристапите на Tor мрежата само од Tor прелистувачот. Сите други програми комуницираат директно со сервери на интернет. За да бидете сосема определени дека комуницирате преку Tor мрежата, секогаш може рачно да проверите на веб страната https://check.torproject.org. Тор исто така се потпира на вашата вежба на претпазливост, здравиот разум и добро расудување, кога барате нови или непознати веб-страни.*

: Дали Tor ги заштитува сите и некоја комуникација, кога го користам Tor прелистувачот?*

: Tor ќе ги криптирате сите комуникации помеѓу вас и во рамките на Tor мрежата. Сепак, имајте на ум дека Tor не може да го криптира сообраќајот помеѓу Tor мрежата и одредената веб-страна со која комуницирате. За ова морате да го користите HTTPS протокол или други слични енкриптирани форми - особено ако ја вреднувате приватноста и безбедноста на вашите информации*!

5.1 Дополнителни ресурси